Katarakt Ameliyatı

Huzur Derneği, bu yıl da Afrika'da katarakt ameliyatına yardımcı olmaya devam ediyor. Sizlerden gelen destekleri bekliyoruz. Haydi onların gören gözü olun.

Huzur Derneği, Tanzanya, Çad ve Somali başta olmak üzere çok sayıda ülkede gıda, eğitim ve sağlık yardımlarını sürdürüyor.

HUZUR DERNEĞİ VE KATARAKT PROJESİ

Huzur Derneği, Afrika'daki katarakt projesi kapsamında binlerce ameliyat gerçekleştirdi ve Mart ayı boyunca yeni ameliyatlara hazırlanıyor.

“Afrika'da Göz Ameliyatı” adlı proje kapsamında Huzur Derneği, Etiyopya'da ameliyatlar gerçekleştirilecek.

Tıbbi bakım ve tesislere erişim eksikliği, birçok kişi için ileri katarakt vakalarına neden oldu ve kataraktı olan genç neslin yüksek sayısını vurguluyor. Somali, ameliyatların yapıldığı ana merkez olarak biliniyor, ancak yetersiz beslenme ve güneş ışığına aşırı maruz kalma ile birleştiğinde göz koruması olmadan körlüğe neden oldu ve bu nedenle katarakt Somali'de önde gelen körlük nedenidir. Hükümet istikrarsızlığı, iç çatışmalar ve kuraklık ile uğraşmak, birçok Somalilinin hayatları boyunca hiç doktor görmediği anlamına geliyor. Sınırlı sayıda göz cerrahına sahip olan bir ülkede, pek çoğu ya bir göz cerrahına görünme fırsatına sahip değil ya da ameliyat için maddi kapasiteye sahip.

Afrika'da on milyondan fazla görme engelli insan var ve gerçek şu ki bunların yarısı doğrudan kataraktın bir sonucu. Yetersiz beslenme, yetersiz vitamin ve mineraller, doğrudan güneş ışığına aşırı maruz kalma (lens tarafından emilen ultraviyole güneş ışığına doğrudan maruz kalma), Afrika'daki katarakt sayısının yüksek olmasına katkıda bulunan faktörlerdir. Tıbbi bakım eksikliği bu sayıyı her yıl 600.000 kişi artırıyor.

Etiyopya'da 500.000 katarakt vakası bulunurken, bu istatistiğe her yıl 50.000 kişi ekleniyor. 83 milyonluk nüfusuyla Etiyopya'da sadece 200 göz doktoru bulunuyor. Çölde veya kırsal alanlarda ikamet edenler bu doktorlara erişim sağlamakta inanılmaz derecede zorlanıyorlar. Ülkedeki körlüğün yaklaşık yüzde ellisi doğrudan kataraktın bir sonucudur. Huzur Derneği sadece maddi yardım sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda gönüllü doktorlardan oluşan ekipler gönderiyor ve destek olarak tıbbi malzeme transfer ediyor.

Ameliyat maliyeti ülkeden ülkeye değişmekle birlikte tek katarakt göz ameliyatının ortalama maliyeti 200 Türk Lirasıdır. Bağışlar, vizyonunu geri kazanabilecek kişilere yardımcı olur.